Vattenhålet bytt mot rent brunnsvatten i Loboda

Innan jul renoverades den stormskadade skolan i byn Loboda. Eftersom skolan och byn inte hade tillgång till rent vatten (ett ohälsosamt vattendrag användes) så har vi stöttat med en vattenbrunn med. Lokala brunnsteamet har handgrävt och gjutit ringar tillsammans med hjälp från byns medlemmar. Vi står för material och lokal teknisk expertis. Byn fixar sand, sten och allt de kan.

Igår 26/2-2023 fick vi en direktrapport med härliga bilder och filmssnuttar. Vi delar dem och tar med några gamla bilder från när grävandet startade för några veckor sen. För den som inte kan den liberianska engelska dialekten, så berättar Joseph K Jomah om hur brunnen är placerad mellan skolan och byn, så att alla enkelt kan tillgången. Det vattendrag som tidigare använts visas och gör en ödmjuk inför skillnaden. Mellan skolan och brunnen ska de rensa marken och använda för odlingar.

De flitiga barnen kan nu pumpa upp rent vatten istället för att hämta i det ohälsosamma vattenhålet. Vi har räknat ut att vattenbrunnsprojekten kostar ca 5kr/person för att få hälsosamt vatten i ett helt år. Spana in filmerna!

Rent vatten i Loboda ! I den andra filmen kan ni se det ohälsosamma vattenhålet som användes tidigare. Allt fint skyddat med cement och vägg för att hålla vattenhålet skyddat och rent.
Vattenhålet där byn hämtade sitt vatten förut och se brunnens placering.

Här är några till bilder i ett bildspel (klicka på pilarna för att se fler) från det hårda arbetet innan som nu ger rent hälsosamt vatten till en by inkl skola. Härligt engagemang från byn, brunnsentreprenören och lokala projektledningen genom VPS.

Tack alla som stöttar !