OPA-skolans två byggnader är klara !

Nu är ännu ett skolbyggnadsprojekt klart! Det gäller den lilla bydrivna skolan OPA Community school i Zorzor-distriktet. Den var utvald av lokala skolmyndigheten att vara en av de som var i störst behov av hjälp. Med en del av taket borta och andra delar läckande var det ingen vettig skolmiljö. I december 2022 besökte vi byn, personalen och 225 elever. Det var ett stort engagemang i byn, där man tillsammans hade ett mindre jordbruk och djuruppfödning för att finansiera delar av lärarlöner.

Men ett stort byggprojekt är omöjligt att klara själva. Men som alltid har byn hjälpt till med arbete och material. Efter årsskiftet satte projektet fart och nu är två stycken skolbyggnader funktionella med totalt 6 st klassrum samt kontor för administrationen.

Här kommer lite ”före/efter-bilder”. Under projekten får vi löpande fått bilder hur det framskrider. Det är en njutning att se hur alla hjälps åt lokalt. Det gör det enkel och kul för oss långt bort i Sverige att följa upp. Totala kostnaden som vi stöttar med är ca 80.000:-. Med allt engagerat arbete av byborna, tillsammans med vår lokala partner VPS tekniska projektledning, vårt materialstöd – så räcker pengen väldigt väldigt långt. I en massa år har nu minst 225 elever och lärare en vettig skolmiljö. Och en konsekvens är att fler kommer till skolan när den är en fungerande miljö och kvaliteten av undervisningen blir bättre.

Först lite härliga bilder på de fina engagerade eleverna när vi besökte byn i december 2022 strax innan projektet startade.

Och projektet då? Så här såg det ut 2022 innan vi startade. Största problem var att de gamla taken i två byggnader läckte som såll och som ledde till en dålig skolmiljö.

Och här renoveras det för fullt.

Och så här fint ser det ut nu 21/2-23. Med tak som gör att det går att ha skola även under regnperioden. Liberia har en lång regnperiod med otroliga mängder regn.

Sist, det här var budgeten som vi enades om i projektet. Den hölls!