Digitalt skolbibliotek & el till 3 st skolor – 2019

På 3 st skolor i Lofa införde elektrifierade vi skolorna med solceller och införde digitala bibliotek fullmatat med 1000-tals timmars undervisning, 1000-tals böcker inom alla ämnen. Allt finns nedladdat i en lite handstor server (RACHEL av Worldpossble) som elever och lärare når via enkla datorer och läsplattor. Drivet av solceller. Inget internet behövs! Skolorna kan användas kvällstid, se bilden från kvällen ”the light is in town”-

Tänk dig att du går i en skola med begränsade läroböcker. Inget mer. Inget internet. Inget bibliotek. Tänk du att du du plötsligt har allt det här – och lite till 
Spana in i biblioteket !!! http://rachelfriends.org/previews/rachelplus-full/Vi rekommenderar verkligen att ni kollar in där, t ex Khan Academy för matte, Wikipedia (utan internet), hälsoundervisning, litteratur etc etc etc. Det är enorma mängder undervisningsmaterial.

Undervisningsmaterialet är samma som används i övriga delar av världen och ger helt nya möjligheter för både den som har det lätt akademiskt, men även för den som har det tuffare. Filmer, interaktiva övningar med prov som gör att man kan nå nya ”levels”. T o m träning för Västafrikas nationella prov finns där. Japp, i Västafrika gör man samma ”nationella prov” för att enklare kunna få behörigheter på varandras universitet.

Att införa och dra nyttan av det här tar tid. Det är en stor omställning, inte minst för lärarna. Vid införandet tränades personal och elever av en lokal organisation I.E.L (kolla länken för mer info) som lyckats bra i andra delar av Liberia. Under våren när Covid-19 stängde skolorna, sponsrade vi istället så att lärarna kunde fortsätta med egna studier som kunde följas upp lokalt i Liberia.

Spana in bilder. Vi ser fram emot nya möjligheter och bättre undervisning framåt !

UPPDATERING 2020: De digitala skolbiblioteken har även används till egenutbildning av lärare under Covid, när skolorna var stängda och eleverna hemma. Med trygga distanser kunde lärarna studera och vi betalade deras löner då. Läs mer här.