Historia

Svenska Utbildningsfonden för Liberia grundades 2012 av en grupp personer som engagerat sig praktiskt och ekonomiskt för att stödja de mest utsatta i ett av världens absolut fattigaste länder. Vi är alla helt övertygande om att utbildning är vägen till välstånd och stabilitet. Ett flertal av oss har bott och verkat i Liberia.
Här är några av vi som driver och stödjer Utbildningsfonden.

Grundarna ville med Utbildningsfonden skapa en form av ideellt stöd och drivande av organisationen i stil med mindre entreprenöriella företag. Ett flertal engagerade driver företag och större projekt – och kan tillämpa sina erfarenheter ideellt till en bra styrning. Genom att minimera administrationen och ta begränsade risker, kan en mycket hög effekt för insatta medel nås – något som bevisats i ett större antal projekt.

Vi fokuserar helt på utbildning och jobbar uteslutande med Liberiansk personal i Liberia – eftersom kompetensen finns och kan utvecklas ännu mer då. Dessutom hamnar stödet på så sätt där det ska. I Liberia är BNP ca 10kr/dag. Då kan effekten av alla bidrag bli enormt stora när det genomförs på rätt sätt, något vi givare anser är viktigt.
En lärarlön är i Liberia på ca 500-800:-/månad och för få lärare får sina löner betalda och jobbar därför med annat. Att renovera ett skoltak får en enorm effekt för hälsan i ett land med en tropisk regnperiod, På skolan Step-of-Faith gjordes det för totalt 6300:-

Sedan starten har ett stort antal skolbyggnationsprojekt genomförts med gott resultat och ett tillfälligt extra stipendieprogram har genomförts 2015 efter Ebolan. Läs detaljer om varje projekt på varje skola på hemsidan.

Vår största enskilda utmaning var hösten 2014 då Ebola-katastrofen slog till och alla skolor stängdes i mer än ett halvt år. Då gjorde vi en snabb insats med enkla men snabba effektiva smittförebyggande åtgärder i stora skala – något som få organisationer kunde göra snabbt. Insatsen uppmärksammades på senatornivå i de regioner i Liberia vi hjälpte, men även hemma i Sverige i media. Vi nådde snabbt ut till ca 40 000 personer i fem av de mest Eboladrabbade regionerna, med 80 000 flaskor klorin, 3500 handtvättshinkar, 340 000 påsar tvål, 520 000 portioner ris och 11 700 liter matolja.

Läs mer om vår metod här.

Gillar Du det du läser och vill vara med och göra skillnad är bankgirot 876-6834
– som Du ser ovan kan alla belopp göra stor skillnad.