Ebola1 = 400 hinkar och 3840 flaskor klorin till Lofa och Grand Bassa

Genomförande: 19 September-26 September 2014

Från beslut till avslut på en vecka!
Det går att göra saker snabbt och effektivt mot Ebolan!
Vårat första projekt – som inspirerade till en ytterligare insats.

En summering av vår metod finns här, och mer detaljer om vår metod finns här.

Nedan finns en summering av vårat första projekt.
Läs mer i länkar till inlägg som beskriver hela rapporten och bilder från Lofa County!

Ebola-katastrofen i Västafrika saknar motstycke. Liberia är det land som är värst drabbat. Medicinska behoven är enorma. Utbildningsfonden saknar kunskap och kapacitet för medicinska insatser. Vi har diskuterat med ett flertal etablerade organisationer ifall vi kunde göra en tydlig insats som kompletterar deras, i väntan på de stora insatserna som nu äntligen verkar komma – om än sent. Vi har inte sett att vi kan skapa ett hyfsat stort sådant projekt, utan stora risker för överlapp på plats i andra insatser. Eftersom våra medel är begränsade har vi i grunden sagt att vi kommer fokusera på att vara på plats långsiktigt i våra skolprojekt.

På kvällen den 18/9 fick vi en förfrågning från en lokal kontakt i Liberia kring ett mindre Ebola projekt som vi nappade på. Vi fattade tycke för enkelheten och att vi kunde göra något mycket snabbt. Det handlade om att köpa och distribuera ut klorin och tvätthinkar, dvs förebyggande och kostnadseffektivt. Behoven är enorma. I en Facebook-kampanj under Fredagen 19/9 samlade ett par medlemmar i Utbildningsfonden ihop ca 40.000:- från ca 60 vänner.  Utbildningsfonden stödde med ytterligare 20.000:- Det finns uppenbarligen ett otroligt stöd för tydliga konkreta insatser mot Ebolan, ett sånt gensvar har vi aldrig sett tidigare. Dessutom  hade Utbildningsfonden medel på plats i Liberia, som kunde användas direkt. Det var en nyckel till att projektet kunde starta utan väntetider.

På Lördagen 20/9 köptes material och avfärden förbereddes till Lofa County i Norra Liberia till tre distrikt hårt drabbade av Ebolan.  Ett par dagar senare ska en liknande transport åka till Grand Bassa County.

Vi genomförde detta projekt inom en vecka – från förfrågan, insamling, inköp, transporter, utdelning till avslut.  Något som i sig väcker mersmak, eftersom insatser ibland krävs snabbt och givare uppskattar snabb feedback.

Mer info hittar du här och på de dagliga uppdateringarna på bloggen (sök på Ebola).

Länkar till inlägg som beskriver hela rapporten och bilder!

 

Denna räddar liv !

 

1 tanke på “Ebola1 = 400 hinkar och 3840 flaskor klorin till Lofa och Grand Bassa

  1. Pingback: Ebola vs 400 hinkar & 3840 flaskor klorin | Svenska Utbildningsfonden för Liberia

Kommentarer är stängda.