2 öre / dag kostar 5 liter bra vatten

I byarna vid skolorna F Bambayan, Koilahun och Lukasu har vi byggt vattenbrunnar, eftersom det inte fanns säkert vatten. Nu vet vi hur användningen ser ut. I snitt får ca 700 personer dagligen vatten från en brunn. I snitt hämtas ca 5 l per person.

En brunn kostar ca 30.000:- att bygga med grävning, cementringar, handpumpsutrustning, rör och material för att göra området kring brunnen bra. Området runt är viktigt så t ex inte vattnet kan smutsas av djur eller annat. Om vi räknar på en avskrivningstid på 5 år – vilket är väl kort, så betyder det att:

Det kostar bara 2 öre/dag att få 5 liter bra vatten per person.
-Känns som en vettig investering 🙂 Tack till alla som stöttat ! Alternativen var dyrt vatten i plastpåsar, osäkert vatten från t ex en flod eller annan brunn långt bort.

Det kan bli trångt vid brunnen. Det löser man genom att ställa sina hinkar i kö – spana in bilden från rektorn Blama nedan. Då finns bra med tid för mingel. Alla hjälps åt, liten som stor. Och såklart bär man på huvudet. Eftersom man är rädd om sin brunn så har den ”öppettider” då det alltid finns någon som har koll på den. I t ex F Bamba är den öppen för skolelever mellan kl 07-14 och för resten av byn mellan kl 16-19. Så att ingen hanterar den vårdslöst, så låses den kväll och natt. Då kan vissa delar inte heller stjälas.

Bucket queue to F Bambayan water well in dec-20 – photo Blama Kollie
Strong young girl in Koilahun getting water. Photo. Joseph K. Jomah