Skolinspektioner på ett annat sätt

Varje år brukar representanter från Utbildningsfonden besöka och inspektera senaste periodens projekt. I år kan inte det ske pga Covid-19. Vi har därför istället gett en person på plats i Liberia uppdraget att göra besök och inspektion. Joseph har tidigare jobbat med skolinspektioner åt skolministeriet och med uppföljning av andra projekt.

Förra veckan besökte han 3 st skolor och rapporten är klar. Generellt håller skolorna en hög kvalitet, är hans generella feedback när han jämför med andra skolor han inspekterat tidigare. Han har sammanställt en rapport, som vi granskar och tillsammans ger återkoppling till skolornas rektorer och MSL (som driver vissa projekt på plats åt oss). De har redan återkopplat sina åtgärdsförslag. Alla kontroller är dokumenterade med foton på det som inspekterats.

I ett par skolor behöver administrationen stärkas när det gäller s k ”record keeping”. Det sker direkt nu och kommer återinspekteras under våren.

Han återinspekterade även tidigare projekt.

  • Infrastrukturmässigt är skolbyggnaderna som vi byggde i gott skick. En latrintank behöver lagas i en av skolorna.
  • Brunnarna i F Bamba och Koilahun förser ca 400-1000 pers med vatten dagligen (ca 2-3 kubik per dag) vilken känns oerhört fint!  Brunnen i Lukasu behöver grävas djupare, något som leverantören ska fixa, men när han skulle göra det i våras släppte inte byn in dem pga Covid-rädsla, så den återstår.
  • För de tre digitala utbildningsalarna känns det oerhört kul att se all alla datorer och tablets är kvar drygt ett år senare och ingen ens med spricka i någon skärm.  ”Förvånande, bättre än i en svensk skola” som Mats Oretorp sa när rapporten kom.
  • Solenergianläggningarna funkar, en av skolorna har ett batteri som antagligen behöver bytas.

Imorgon ska inspektören åka till ytterligare två skolor för inspektion. Parallellt sker även inspektion av de 12 st enkla kvällskolor för vuxna som startats senaste 2 åren.

Joseph åker runt med motorcykel, vilket i alla fall är mest effektivt på de vägar som finns. Han har även hittat nya kortare vägar som vi inte har kunnat åka vid tidigare besök. Spana in bilderna!

Joseph gör ett noggrant jobb bra jobb och skolorna samarbetar bra. Och i vår linje att så mycket som möjligt ska ske lokalt av lokal personal – så har Covid här hjälpt oss att ta ett bra steg framåt.