Vi inför stipendium för ALLA TJEJER från årskurs 6 i ett antal skolor – hamstra Dina julklappar nu!

Mindre orättvist och ett bättre liv. För 450kr/år kan en tjej få stipendium som täcker alla skolkostnader inkl skoluniform. Bästa julklappen. Swisha på 123 618 18 20, eller bankgiro 876-6834. Företagare* som vill hjälpa kan kontakta på info@utbildningsfonden.org, eller på 070-266 00 09. Efter Din gåva kan Du ladda ner och skriva ut ett gåvobevis här.

I Liberia finns samma stora problem som i många andra länder. Alldeles för många tjejer måste sluta skolan för tidigt, ofta redan i 7:an. Innan dess är det ungefär lika många i tjejer och killar i klasserna. Vi ser det på plats hela tiden. Orsakerna är många. Men helt säkert är att varje ytterligare år som en tjej går i skolan i den åldern förbättras hennes möjligheter till ett bra liv rejält. Läs mer vad t ex UNESCO skriver här. #LearningNeverStops

Ett av huvudskälen till att tjejerna slutar är att de inte prioriteras att få gå kvar i skolan av familjerna, utan förväntas ”leverera” inte ”kosta” i skolan. Med det kommer för tidigt enkelt arbete, för tidiga graviditeter och ett liv som blir sämre.

Vi kan inte påverka alla faktorer. Men det här kan vi påverka. Vi har bestämt att det får bli lite mera balans i orättvisorna. Tjejer på plats har vittnat om att det här kan få fler att vara kvar i skolan eller komma tillbaka. Det stöds också av olika rapporter. Därför gör vi så nu. Med Covid-19 som drabbar ekonomier hårt blir det ännu viktigare.

Tjejer i högstadiet

Elever i högstadiet

Vi kommer inte administrera ett fadderskapsprogram, eftersom det ”äter pengar” (som man säger i Liberia), utan det kommer funka som en skolpeng till skolor som uppfyller villkoren och gratis skolgång för alla tjejerna. Även skolornas generella ekonomi förbättras, vilket gynnar alla elever och personalen.

Våra satsningar genomsyras av ett helt igenom lokalt genomförande i Liberia, dit hela gåvan går oavkortat. Projekten är kostnadseffektiva. Alla projekt sker i nära samarbete med föräldraföreningen på skolorna och med lokala byarna, vilket är en nyckel till att lyckas.

*) Lämpligt nog är beloppet samma som den kostnaden en arbetsgivare kan ge skattefritt som julgåva. I år 2020 får även företag ge bort 1000:-/anställd extra, se Skatteverkets hemsida. Vi har även sponsorpaketlösningar.