Sociala riter utmanas. Kidsen ska till skolan! Men de körs ut…

I morse åkte jag, Momolu och vår driver Morris till regionen Grand Bassa för två skolbesök. Men först stannade vi i området Boo i regionen Margibi där vi hade rejäla Ebola-utdelning förra året (läs mer här) . Vi träffade mannen som ansvarade för hämtningen och begravningsteamet i hela regionen. Eftersom Margibi var en ”hot zone” så måste det varit fruktansvärt. Dessutom hjälpte han vårt lokala team med att få ut allt Ebola-material och maten till rätt ställen – och han satt inte på kontoret. Han var med själv. Han gillade att vi hade skippat vår logo på hinkarna och hade många hinkar istället 🙂   Det var ett härligt möte med välförtjänta lovord i alla riktningar och hälsningar särskilt till alla er hemma som hjälpte i nöden. Sen var det dags att åka vidare till de två skolor som supportats av alla i Utbildningsfonden.

Skolan Mother Artis var tidigare inhyst i en kyrkobyggnad. Men kidsen blev utkörda pga slitage på skolan (jag är tveksam att det gick att slita ner den mer än hur den redan såg ut…). Så nu har man satt upp en mycket tillfällig uteskola (se bilderna)– inget bra med kommande regnperiod. Eleverna satt i extremt enkla förhållanden.  I närområdet är sociala s k rituella skolor fortfarande mycket starka, men senaste åren har fler barn sökt till skolan. Grundaren brinner för att säga till barnen och föräldrarna ”se vilka som kommit längst”, de som går i rituella skolor eller de som gått i riktig skola. Det går i rätt riktning – fler kommer, men det går sakta. Nu försöker man köpa en liten bit land i närheten för att kunna bygga en ny skola. Förra året skulle vi hjälpt dem med en toalettbyggnad, men de ville inte ha pengarna (!), eftersom de inte var säkra på att få stanna. Men vi hjälpte med en del skolmaterial. Det var ett bra råd. Nu kan de använda den pengen på ca 26 000:- till en del i den nya byggnaden istället. När de skaffat sin mark ska vi se vad vi kan göra mer.

Todcad är ett kombinerat barnhem och skola. Vi hjälpte dem förra året med skolmaterial, skoltavlor och skolbänkar. Skolan har viss hjälp från en kyrkoorganisation som kan betala delar av lärarlönerna. Också här har de skolan hyrt en lokal som de inte får hyra längre. Inte heller här kunde vi göra ett projekt med toaletter pga ägarsituationen av marken. Grundaren har köpt bra mark i närheten och har förberett för två byggen, dels barnhemmet för ca 45 barn och en skola för ca 150-200 barn. I dagsläget går det 90 barn i skolan.  Ännu mera utmaningar och möjligheter.

Eleverna var engagerade och underbara vid besöken– spana in bilderna!

I Buchanan träffade vi sen en representant för de lokala s k Ebola task forces som hjälpte till med att dirigera till rätt ställen. Mera stora tack till alla som stöttat och till hans team för det bra samarbetet förra året. Dessutom fick vi tips var vi skulle äta middag på kvällen.

Fredagskvällen avslutades möra efter en späckad mycket varm dag precis med en smaskig getsoppa och ”Potato Green”. Imorgon ska vi träffa lokala utbildningsrepresentanter för att diskutera skolutveckling. Men på eftermiddagen ska vi ta oss ner till en av Liberias fantastiska stränder i närheten.

Mother Artis - elev

Mother Artis – elev

other Artis elev -precis innan skrattet exploderar

Mother Artis elev -precis innan skrattet exploderar

Mother Artis - tjejen på rätt plats, i skolan. Men man ser att hon varit med om vissa riter.

Mother Artis – tjejen på rätt plats, i skolan. Men man ser att hon varit med om vissa riter.

Utanför Mother Artis - kvinnor i rött

Utanför Mother Artis – kvinnor i rött

Mother Artis: Det är en tillfällig bambubyggnad efter att man tvingats flytta.

Mother Artis: Det är en tillfällig bambubyggnad efter att man tvingats flytta.

Mother Artis: Rektorn, Peter Henning och kidsen busar med flaggan.

Mother Artis: Rektorn, Peter Henning och kidsen busar med flaggan.

Mother Artis: En obehörig lärare....

Mother Artis: En obehörig lärare….

Todcad: Liten och trött i skolan med en vän

Todcad: Liten och trött i skolan med en vän

Todcad: Här vill man bygga

Todcad: Här vill man bygga

Todcad: Blommor!

Todcad: Blommor!

Todcad: Alla har inte skoluniform.

Todcad: Alla har inte skoluniform.

Todcad: Kompisar

Todcad: Kompisar

Todcad - framför skolan