Helgjobb, lördagsskola och.. tågen går!!!

Idag blev det en blandning av utbildning i skolbehoven i Liberia och en rejäl nostalgitripp i Buchanan – där jag bodde lite grann som liten. En av Liberias halvstora städer med en fungerande hamn.  Och järnmalmtågen rullar!!! Det är bra för Liberia.

På morgonen körde Morris mig och Momolu Vannie till stan i Buchanan och den ansvarige på Grand Bassa Community College, Mr Levi Zangai. Här får ca 1400 duktiga elever utbildning efter gymnasiet,. Skolans paradgren är ”Nursing”. Hit kommer elever från flera distrikt i Liberia för att utbildningen är så bra. Vad kan vara mer rätt när Liberias kraschade hälsovård ska byggas upp efter Ebolan?  På sikt har man även fått regeringens uppdrag att bli s k Excellence Centre i Liberia för Computer Science. Men dit har man inte kommit lika långt. Skolan flyttar långsamt och osäkert till nya fina lokaler på en vackert belägen campus mellan två floder ca 15 min utanför Buchanan. Men de lokalerna är bara nästan klara. Så det går sakta och man söker hjälp hos de större organisationerna. Utbildningsfonden stöttar mindre skolor, vi var där för att diskutera skolutveckling i Liberia. Vi lärde oss en hel del. Bl a vad som de ser brister mest hos eleverna som kommer till college från tidigare skolgång. Svaren var tydliga: matematik, engelska och datorerfarenhet. En hel del undervisning var igång, trots att det var lördag. Härligt att se. Bra lokaler använder man i Liberia. Allt används och återanvänds till sista atomen. En gång hade en lärare bokat in prov också på en söndag. Men han fick mycket skäll av lokala pastorn. Så då är skolorna tomma.

På eftermiddagen tog vi ledigt och åkte runt i ett lördags-Buchanan. Vi var på myllrande marknader och den otroliga stranden. Bara jag var inte rädd för vatten. På vägen kunde vi med glädje fotografera malmtåg från Yekepa, där gruvproduktionen nu är igång igen. Förr både många svenskar i Liberia och jobbade med LAMCO. Då stod LAMCO för mer än 50% av BNP. Så det är bra för Liberia om det blir fart på gruvan och andra tillgångar som finns i landet. När ett så bördigt land importerar ris och ägg – då finns det en hel del ”quick wins”. På helgerna finns det myriader av barn längs vägar och på marknader som hjälper jobbar. Det gör man gärna om man då kan få gå i skolan i veckorna.

 

Järnmalmstågen och Buchanans hamn.

Järnmalmstågen och Buchanans hamn.

Bättre än guld! Järnmalm från Nimba.

Bättre än guld! Järnmalm från Nimba.

Lördagsundervisning på Grand Bassa Community College

Lördagsundervisning på Grand Bassa Community College

Skål!

Skål! Bara en liten klunk kommer få fart på festen…

Helgskiftet - kan bara hoppas att det är skola i veckorna.

Helgskiftet – kan bara hoppas att det är skola i veckorna.

Det här är "sea monkey", googla och se...från marknaden i Buchanan

Det här är ”sea monkey”, googla och se…från marknaden i Buchanan

Det kan bara gå om man försöker...på marknaden i Buchanan

Det kan bara gå om man försöker…på marknaden i Buchanan

En av Buchanans otroliga stränder!

En av Buchanans otroliga stränder!

Jag lovade Mamma att vara försiktig i Liberia - så jag badar i barnbassängen...

Jag lovade Mamma att vara försiktig i Liberia – så jag badar i barnbassängen…

Kan bara gå om man försöker - på marknaden i Buchanan

Jodå – det funkar.

/Peter Henning