New Life : Ny byggnad + Möjlighet att jobba = Barnen strömmar till skolan…

Skolans motto är ”Education is Key to the Better Future”, vi kan bara hålla med. Vi är stolta att se hur mycket bättre förutsättningarna blivit och hur otroligt många fler som nu går i skolan.

Utbildningsfonden största skolprojekt 2014 var skolan New Life. Ett extremt ruckel som var ohälsosamt under regnsäsongen som byttes ut mot en enkel men helt ny byggnad med 6 st klassrum. Det inreddes och förseddes med skolböcker.  Men däremellan kom Ebolan. Behovet av en billig enkel skola i området är stort. När skolorna öppnade efter Ebolan var trycket på skolan att ta in fler elever mycket stort. En ökning var planerad, men inte alls så stor.

Nu drivs både förmiddags- och eftermiddagsundervisning i lokalerna för totalt knappt 1000 (!) elever i åldrarna 3 – 15 år. Tidigare gick det ca 250 elever på skolan. Skolbygget kostade totalt ca 120 000:- (slår det mesta) Vi kunde med glädje se en skola med bra trygga utbildade lärare och elever. Dessutom med hyfsad ordning i administrationen vid vår audit. Trots att man växt. Men med växandet kommer nya utmaningar.

Det stipendieprogram vi skapat var baserat på tidigare antalet elever med viss tillväxt.  Skolan ville gärna ha hjälp med fler stipendiater, eftersom många som startat inte kommer kunna betala över tid. Något vi kommer supporta, men i vilken omfattning återstår att se. Det beror på oss alla. Den skolan känns bra att ”investera” mer i. Skolbarnen var som alltid glädjestrålarna. Många kombinerar skolgång med kompletterande jobb. Därför är det extra bra att kunna komplettera med undervisning på eftermiddagarna, eller tvärtom. Då kan man jobba extra på morgonen eller eftermiddagen, på en marknad, sälja saker i rusningstrafiken etc. Ja, sån är verkligheten i Liberia.

Vill du få barnen till skolan får du göra det på ett sätt att de fortfarande kan hjälpa till med försörjningen. Mat först. Utbildning sen.  Familjerna har inget val. Vore bättre om det inte var så. Men nu är de i skolan  !! 500:-/år för en skolplats inkl skoluniform.

Ibland glömmer man vad mer det ger samtidigt. Ett lärarjobb mättar flera munnar. Skräddaren på bilden fick en bra order. Han flyttade sin utrustning till skolan ett par veckor när många uniformer ska sys. Det duktiga projektteamet vi jobbar med kan försörja familjer. Sen handlar de också, ännu fler tar dell etc. Allt det ingår också i femhundringen.

Vill du stötta just New Life, kan du ange det vid insättning på bankgirot 876-6834.

Efter dagen på skolan åkte vi till kontoret, summerade dagen och delade på ris med småfisk och cassava leaves, med rent vatten i påse. Gott!!  Imorgon bär det av i gryningen till två skolor i ett annat län (Grand Bassa).

Skräddaren flyttade ut till sin kund.

Skräddaren flyttade ut till sin kund.

Skolgården. En del av nya byggnaden syns till vänster.Skolgården. En del av nya byggnaden syns till vänster.

Skolgården. En del av nya byggnaden syns till vänster.

På väg hem från skolan.

På väg hem från skolan.

Momolu Vannie får en lika fin skjorta som jag.

Momolu Vannie får en lika fin skjorta som jag.

Stolt kille visar hur bra han läser.

Stolt kille visar hur bra han läser.

A BIG STEP !

A BIG STEP !

IMG_0049 - Kopia - Kopia