Rapport inspektion; Lucasu, Pasolahun och Kolahun Old Town

Peter Henning och Henrik Larsen besökte 29/4-3/5 Lofa och de tre skolprojekt som alla vi i Utbildningsfonden har byggt tillsammans. Skolorna har implementerats på plats av vår lokala partner Multiservices under ledning av Momolu Vannie. Skolorna ligger långt ut i Lofa. Något som är en mycket stor utmaning logistikmässigt, men som gör desto större nytta – eftersom det inte funnits fungerande skolbyggnader på plats.

Skolorna ser bra ut i sin konstruktion. De har byggts med stort engagemang och deltagande från de lokala byarna. T ex har byarna tillhandahållit och rensat marken och försett projekten med sand tagna från floder. Projekten ger dessutom ger en stor ekonomisk injektion lokalt. Listan på personer som arbetat i projekten och fått lön är lång.  En enorm stolthet rådde på plats, det framgår tydligt i filmerna nedan. Skolan i Lukasu var klar, medan Pasolahun och Kolahun hade mindre saker som skulle färdigställas. Skolorna kommer vara klara inom en knapp månad, dvs i god till nästa termin och innan regnperioden slår till helt och gör transporter omöjliga. Skolböcker levererades på plats.

Budget och verifikationer har gåtts igenom och funnits i god ordning. Trots att projekten tagit längre kalendertid än tänkt, så hålls budgeten i stort. 81% av budgeten var konsumerad vid inspektionen. Det som återstår (ytterligare skolmaterial, arbetskraft och transporter) bedöms att rymmas inom budgeten. Eventuellt kan en mindre ytterligare kostnad krävas för färdigställande av samtliga latriner.

Vi gjorde även ett återbesök på skolan Sigisu, som byggdes för ett år sedan. Allt såg bra ut där. Skolan fick anteckningsböcker och pennor, och får ett mindre solcellssystem för 1-2 rum.

Se våra filmer från respektive besök där det lokala engagemanget inte går att misssa:

Vi tackar alla som med sina ekonomiska bidrag 2017 & 2018 donerat de ca 1.2 miljoner SEK som omvandlats till tre fina skolor i de mest avlägsna delarna av Lofa County. Vi har en metod som funkar. Men det krävs pengar som bränsle för att omvandla till skolor.

För sina stora ekonomiska stöd som möjliggjort de tre projekten tackar vi särskilt: Erik Mitteregger, Tedde Jeansson Sr, Stefan Forsmark, Mittkap AB gm Max Mitteregger, Largus AB gm Erik Salén, Youni AB gm Peter Henning, Mats Oretorp, Visinge Konsulting gm Petter Börsum, Liisa Kiviloog och ALLA ALLA ANDRA GIVARE !

Thankful folks on the way from celebrating the new school – at the end of the road there is a new good school

När det sista är klart, kommer såklart nya bilder !