Besök på skolbyggen i Old Town Kolahun och Lukasu

Här kommer text och bild från våra besök igår. För Lukasu finns dessutom en film som säger ännu mer, kolla in den här: https://www.youtube.com/watch?v=CuiSVKSgRog

Old Town Kolahun

Old Town Kolahun finns ett gammalt ruckel som använts som skola. Mudhouset byggdes 1988. Det regnar in, är gjort av mud och är öppet. Efter att ha besökt platsen förra året bestämde vi oss för att försöka kunna bygga en skola där. Idag finns en lite bättre överbefolkad skola långt bort i samhället, men det innehåller också en farlig väg. Bredvid ”mudhouset”, stod det nu en fin, nästan klar skola på plats. Den unga kvinnliga borgmästaren som stöttat projektet sken ikapp med resten av människorna på plats. Hon förlorade precis sin borgmästarplats i valet, men sa att hon känner att hon varit med att skapa en verkligt stor förändring i samhället. Så viktigt är ett skolprojekt.

Old school mud building in the back and new in the front

Proud school kids with old and new books

New school supplies in front of school building being built

Happy Kolahun major Mrs Caroline Momoh

Lukasu

Sen åkte vi vidare till nästa skola Lukasu. En fantastisk vacker väg över regnskogsklädda bergkullar, med många backar. Idag höll bilarna och vi åkte in i Lukasu och möttes av ett dån av barnjubel som inte ville sluta, allt ackompanjerat av trummor och sjungande kvinnor.

Skolan såg helt fantastisk ut. Vi lyssnade i timmar på tal. Tal som handlade om alla ytterligare möjligheter de ser med skolbyggnaden, till oändliga tack till alla ni långt bort som stöttat. Och hoppet om bra brunn och en bättre väg till byn – något vi inte jobbar med. De läxade upp föräldrarna att det inte finns ursäkter att inte gå i skolan när denna byggnad nu finns. Vi åt gott byodlat ris, med lokal kyckling. Tack och lov inte samma kyckling vi strax innan fick i gåva under cermonin. Vi delade ut mängder med skolmaterial och böcker. Och såklart ett par fotbollar som gav största jublet. Sen åkte vi ”hem” till Voinjama. Känslomässigt möra men mycket nöjda. Tack alla ni som gjort dessa projekt möjliga.

Elderly saying she never thought she would see this moment in her village

Guests and project manager Mr Momolu Vannie testing the school benches – with heavy weight 🙂

Lukasu beautiful school building

Hysteric greeting welcome at Lukasu that never ended