Kidsen i Step of Faith gillar filmkameran

Det är sällan långt till skratten i Liberia. Så här glatt blev det när kidsen vid skolan Step of Faith fick syn på bildskärmen med sig själva när jag filmade. En kille var ledsen, han tyckte jag var läskigt vit.

Skolan vid skolan Step of Faith i Nyanford utanför Monrovia ligger intill en risplantage. Utbildningsfonden hjälpte 2013/2014 till med att färdigställa en påbörjad byggnad med provisoriskt läckande tak och ofärdiga väggar. Om ett tak läcker som ett såll kan en liten insats göra stor insats. När det regnar i Liberia vräker det fullkomligen ner. Om det regnar in är skolmiljön farlig för barnen och då stängdes skolan ofta istället.

Jag gjorde ett oanmält besök i torsdags 27/4 2017. Rektorn var iväg på ärenden men lärarna guidade mig på skolan under ledning av Ms Charlesetta Banks. Hon berättade att skolan har ca 300 elever från förskola till klass 8 där de flesta går i de lägre årskurserna. Det var bra att se vår skolmiljöförbättring – även om det är är enkla förhållanden.

Sen kom det fram en äldre man vid namn Morresey Zando som jobbat på LAMCO som var ett stort gruvprojekt i landet med svenskt engagemang. Han hade jobbat på järnvägen och ville att jag skulle hälsa till alla. LAMCO har oerhört gott anseende. Det beskrivs av många som symbolen för en bättre tid i Liberias historia.

/Peter Henning åt Utbildningsfonden