9 st fina skolprojekt besöktes 28/1-1/2 ! Tack alla!

Johan Ridderstråle aldrig varit i Liberia. Han sponsrar nu Liberias unga rejält genom Utbildningsfonden genom sitt bolag Fjällbjörken Invest AB. Johan får här spontant berätta om några av sina upplevelser efter en lång resa på landsbygden. Och hur han har fått lära skolelever i Lofas byar några av sina trix.

Och så har vi summerat vårt besök lite kort. Resan har bekostats av oss. Hälsning med stor tacksamhet till alla givare ”far away” har framförts vid besöken – tack ni som sponsrar !!!

Nu har vi haft den fantastiska utmaningen att besöka nio stycken skolprojekt i Lofa Liberia under 28/1-1/2 2024. Det betyder 40 timmar i jeepen på 5 dagar. Mest på dåliga vägar. På dåliga vägar betyder det en snitthastighet på 18 km/h. Det hämmar landets utveckling. I år hade vi också avbrott för att först ett kullager måste bytas. Sen ett till. Och sist så pajade drivremmen till ACn. Mekaniker överallt fixar det. En paus så är man vidare, en svårslagen service.

Vi är Mats Oretorp och Peter Henning som nu varit här förr ett flertal gånger. Med för första gången var även Johan Ridderstråle. Resan till Liberia bekostas av oss själva.

Besöket och agendan hade förberetts tillsammans vår lokala partner VPS under ledning av Joseph K Jomah och hans medarbetare byggansvarig James och brunnsansvarig Richard.

Det har varit en ynnest att genomföra besöket. Trots transport- och vissa magutmaningar har stämningen varit fin hela resan. Vi har mötts av en oslagbar glädje efter att byarna själva jobbat stenhårt för att realisera sina projekt. ”Byarna” är alla mammor, pappor och elever, som avsätter tid för hårt arbete i den heta solen parallellt med sina arbeten oftast på enkelt eget jordbruk. De samlar in sand från bäckar långt bort, gräver och gör lokalt tegel, bär vatten till cement och tegel och bygger sin skola själv – tegelsten för tegelsten. Mängden flitiga människor som tillsammans under enkla former gör något stort för tanken till samhällen med arbetsmyror. Det enda vi tillför är visst material som de inte kan köpa, samt expertplats från Joseph, James och Richard som varit på plats under året. Med den enorma ”hävstångseffekten” har under förra året tusentals bypersoner levererat 8st skolbyggnadsprojekt och 8st vattenbrunnar för 1 284 495:-, hjälpta av tre duktiga Liberianska personer.
Just det gör oss ofantligt stolta.

Efter en lång första resdag från huvudstaden till Lofa-regionen, besökte vi: Dag1: 2st skolor, Dag2: 4 st skolor och Dag 3 ett officiellt besök i huvudorten samt 3st skolor. Varje besök följer en strukturerad ceremoni. Den innehåller alltid tal från byns byälste, föräldraföreningen, en kvinnorepresentant, skolans rektor, elever, vårt lokala projektteam och från oss. Ofta sker talen på lokala stamspråk och översätts till engelska. Ceremonin är inramad av kvinnors sång och musik. Vi får alltid mottaga generösa och kulturellt viktiga gåvor t ex kolanötter som representerar ”liv”, kycklingar, getter, bananstockar, kaffebönor, jordnötter – och ja det blev ofta fullt med liv även i bilen från besöken. Gåvorna valde vi generellt att fördela lokalt, men de blev även grund för nästa frukostgryta tillagad av vårt lokala sk guesthouse.

Föräldraföreningens kvinnor står för musik och dans. Alla ska vara med, här dansar Mats Oretorp iakttagen av skolelever och med en glad rektor.

Vi har besökt både färdiga och pågående projekt. Ett pågående projekt ”Weezeazu” som var i full gång vid besöket. Vattenbrunnsteamet höll på att fira ner cementtrummor i den handgrävda brunnen, under koordinering av en tuff kille om klättrade ner längs repet i hålet för att styra så den hamnade helt rätt där nere. Ett gäng turades om att göra material till fler lokala tegelstenar. En sandig jord grävs fram och stampas till en ”gegga” som blir jämn, och som armeras med risväxtmaterial som formas till tegelstenarna. Ett 10-tal personer höll på att sätta teglet med cement. Det var en otroligt härlig aktivitet vid den vackra platsen som byn nyligen förberett för sin skola och vattenbrunn. Att beskriva alla 9 st skolbesöken skulle bli en lång men fin historia. Vi får ta det i andra inlägg framåt.

I Weezeazu pågår febrilt ett bygge av en skola och en vattenbrunn. I bilden är vattenbrunnsexperten Richard VPS med gul bygghjälm, Peter Henning, Joseph Komah VPS, Lokala skolförvaltningens chef i Voinjama Mulbah och electrical engineering studerande Akoi.

Sista vardagen 2/2 träffade vi ett engagerat gäng på Svenska ambassaden i Monrovia. Så här trevligt summerade de vårt besök.