Kampanj! ** Fler i skolan ** Gåvan används 2 ggr OCH DUBBLAS !

** Kampanjen stängd. Tack till er som stöttade !! **

Din gåva används två gånger! OCH DUBBLAS (max 150.000 totalt) !
Gåvan behövs senast 22/10. Swish 123 618 18 20, bg 876-6834
*** Köp t ex snälla julklappen redan nu! Ladda ner Ditt gåvobevis här. **

För att hantera en besvärlig ekonomisk situation i Liberia, som även påverkar de skolor som vi byggt i Lofa, erbjuder vi nu ett bra stöd som vi hoppas Ni kan – och vill – vara med på.

Din gåva kommer:

  • Först användas som ett räntefritt lån till föräldrar att finansiera skolavgift, som i sin tur är förutsättningen till lärares löner och att barnet kan gå i skolan.
  • Efter återbetalningen av föräldrar lokalt i Liberia kommer lånet att användas i kommande ordinarie skolprojekt nästa år.
  • Dubblas av en generös givare som söker att fler är med (max totalt 150.000:-) .

Du garanteras att Din gåva används två gånger & dubblas!

-Vad erbjuder vi & hur funkar det?
Att ett antal elever som inte kan gå i skolan annars, kan gå i skolan,
med bibehållet föräldraansvar & att Din gåva garanterat kommer användas två gånger och dubblas

Föräldrar som inte har råd att betala terminsavgiften får möjlighet till ett räntefritt lån som de tecknar solidariskt ansvariga (om en inte betalar får de andra täcka upp). Det ska återbetalas i början på nästa år efter skördeintäkterna. Din gåva kommer användas först till dessa lån. Efter återbetalningen kommer gåvan användas nästa år i skolprojekt. Du är garanterad att Din gåva gör nytta två gånger. Skulle vissa lån inte kunna återbetalas, så kommer garanter i Utbildningsfonden gå in och täcka den delen till nästa års skolprojekt.

Dessutom dubblas Din gåva av en givare som söker att fler är med. Dubblingen gäller upp till totalt 150.000:- i kampanjen.

-Varför då?

Liberias ekonomi har senaste året gått allt sämre. Från en plats bland de tio fattigaste länderna i världen. Det drabbar nu skolor och elever i hela Liberia, även i de skolor vi byggt. BNP var ca 10kr/dag redan innan det blev värre. Senaste perioden har det även drabbat de allra fattigaste på landsbygden. Det betyder att många bönder inte har möjlighet att betala skolavgifter. Skolavgifter finns eftersom det inte finns skattestöd till skolorna. De måste finansiera sina kostnader själva. Eftersom krisen kommit under året, så har många inte kunnat spara efter senaste skörden och de intäkter som den ger. Fler har helt enkelt inte råd just nu, innan de får nästa skördeintäkt. Den kommer i början på nästa år.

-Berätta mer om hur en skolas ekonomi funkar.

Kostnaden för föräldrar att ha ett barn i skolan är mellan 190-550:-/år beroende på årskurs (jfr svenska skolpengen på ca 80.000-120.000:-). I det ingår lärarlöner, en enkel skoluniform, gympa tshirt etc. En lärare tjänar mellan 300-600:-/mån, beroende på utbildningsnivå. Rektorn toppar på ca 1000:-/mån. Det är med liberianska mått mätt låga skolavgifter. Skolorna drivs ickevinstdrivande av lokala samhället. En skola når alltid flera byar där barnen bor. Det finns inga skatteintäkter som hjälper till, därför måste föräldrarna betala skolavgift.

-Kan jag få tillbaka min gåva om jag vill?

Nej, Din gåva kommer återanvändas i nästa projekt i Liberia efter att lånet betalat tillbaks. Vi har inte möjlighet att administrera organisationen med att låna ut pengar och återbetala pengar. Vi vet att Din gåva till 100% först blir ett lån till skolgång (lärarlöner) och sedan till 100% används lokalt i Liberia i skolprojekt nästa år. Administrationen av lånen i Liberia sköts gratis genom skolornas lokala administration och med hjälp av vår lokala partner i Liberia som genomför skolprojekten på plats.

-Kan och vill Du vara med?
Gåvan behövs senast 22/10. Swish 123 618 18 20, bg 876-6834
Gåvobevis finns här: https://utbildningsfonden.org/gavobevis/