Pasolahun – Lofa

**  En film från besök vid inspektion av projektet i maj 2018 (tillsammans med ett återbesök på Sigisu) finns här Följ med och se/hör på riktigt ** Se längre ner för bilder från projektet **

Ta en tur i Google Earth om du vill ”åka” till Pasolahun  på kartan och se byn (kräver Google Chrome browser). Klicka här!

Bakgrund
Utbildningsfonden gjorde 2016-2017 Segisu skolan i Lukambeh-distriktet i Lofa County i nordvästra Liberia. Det var i en avlägsen mycket fattig del av Liberia. Även om flera tidigare skolprojekt legat relativt otillgängligt, så var målet nu att se om vi kunde hantera ett projekt i de mest isolerade delarna av Liberia. Det gick bra med engagerat stöd från byn. Efter det beslutade Utbildningsfonden att försöka bygga tre skolar i andra isolerade byar i Lofa-regionen under 2017-2018, en av dem är Pasholahun.

Projektet Pasolahun
En sexklassrums skola med fyra toaletter och personalrum har byggts och är klar våren 2018. Det uppskattade elevunderlaget är ca 200-300 elever. En vettig skolbyggnad kommer med säkerhet få fler till skolan och höja kvaliteten på undervisningen. Budget: totalt ca 300 000:- för markanläggning, material, byggnation, projektledning och transporter. Med BNP på ca 10:-/dag är det ett viktigt projekt i lokala ekonomin.

En mera detaljerad beskriving om byn och skolan
Pasolahun is the provincial headquarters of Lucambeh administrative district, in Lofa County. The newly created district headquarter, is no different from the rest of the towns in the region. There is no infrastructure to reflect its administrative status. With the population of about 903 people, the community have 98 houses, and very much isolated, without Electricity, Telecommunication and save drinking water. There is no regular school building, no healthcare among other challenges. Only one of the four teachers in the Community school is pay by government, while three are volunteers with the qualification of a high school Diploma plus government’s sponsor in-service training. The school’s enrollment is 255 students. It is expected that when school is constructed, the number of students may double in the proceeding school year.The school community is connecting three towns including Wohilahun, Kpotohiwah and a foot path leading to Yaselelahun town. It is anticipated that kids will come from Wohilahun to attend.

Bilder från projektet vid start och under byggande

District Comissioner Anthony Armah during ground breaking for SEFL funded Pasowolahun school construction

 

Front view of Pasolahun project during construction

 

Back view Pasolahun school

Bilder från projektet vid besök och inspektion i början av maj 2018.

Av de tre nya skolbyggena 2017-2018  är Pasolahun den skola som haft störst utmaningar. Skälet är – som sagts  så många gånger– de extrema transporter som måste ske. Pasolahun ligger ytterligare 4 timmar med bil på stigar in i en annan värld från Lofas huvudort (som ligger 6h från Monrovia). Skolbyggnaden blir fin. Det som återstår är fönster, målningen och inredningen inkl skolbänkar. Skolan kommer bli klar innan regnsäsongen är igång och öppna till nästa termin.

Byn var oerhört glada för sin skola. De sa att de aldrig trodde de skulle ha en så fin byggnad i deras by. Vi firade tillsammans i en två timmar lång ceremoni med bra tal, dans, gåvor av getter och höns. En ceremoni där muslimska och kristna inslag blandas på ett helt naturligt sätt i firandet av alla tillsammans. Byborna har aktivt deltagit i bygget. Från att ge bort mark till rensning av mark och själva bygget av skolan. Som ni kan se var det många glada miner. En ansvarig i byn berättade om hur de infört att det finns en straffavgift om ens barn inte går i skolan, till skillnad från de mindre skolavgiften som finns för att betala lärare.

Vi hade med med en uppsättning skolböcker, anteckningsblock, pennor och pennvässare, som de redan nu kan använda i den tillfälliga skolbyggnaden som används. Och så hade vi med ett par fotbollar som gav stort jubel. Fotboll är gigantiskt i Liberia. Även om Sverige gjort och gör mycket bra i Liberia, så är Sverige – här på Liberias landsbygd – tveklöst mest känt för Zlatan, som även går under namnet ”Big Fooo” (Big foot).

Tack alla ni som stöttat hårt under 2017 och 2018 för att bygga Pasolahun. Ni har gjort det möjligt att skapa en oerhört fin skola som kommer göra nytta i många år fr o m nästa termin.