Kormai

Bakgrund

Under vintern 2023 har vi arbetat med att ta fram förslag på nästa projekt. Först ut blir ett par mindre skolor som är väldigt undermåliga idag. Projekten är i avlägsna platser i Lofa-regionen och i Voinjama-distriktet. De har tagits fram genom att lokala utbildningsansvariga (s k District Education Officers) i distrikten har föreslagit några av de absolut mest behövande skolorna de har i det distriktet. Vår lokala partner på plats har besökt dem, kollat bedömt och summerat. Vi ska bygga en ny skolbyggnad och gräva en vattenbrunn med handpump för att få rent vatten som saknas idag.

Kormai Public School är ett av de projekten. 130 elever berörs i klasserna förskola till årskurs 6. Byn är engagerad och redo att hugga i med arbetskraft. De har redan startat att fixa de material till bygget som de kan få fram själva. Vår lokala partner VPS koordinerar med projektledning, teknisk koordinering och inköp, samt transport av material. Budget finns längre ner i inlägget.

Det framgår nog ganska tydligt på bilderna att behoven är ledsamt stora där. I den här typen av byggnader är det inte möjligt att att driva en skola. Föräldrar blir mindre benägna att låta eleverna gå i skolan. Och under regnperioden går det ofta inte ens att ha skola alls i lerhusen. Det blir en dålig spiral som en vettig skolmiljö kan ändra på.

Så här skriver teamet och rektorn AUGUSTINE F. TUMBAY:

Bilder före start i mars 2023

Statusbilder

Här kommer senare projektet summeras

Budget enl nedan för att bygga skola och möjliggöra rent vatten med en brunn och handpump. Ca 15% tillkommer för lokala projekt- och tekniska ledningen